css menu by Css3Menu.com

Penyige Község Önkormányzata
 4941 Penyige, Kossuth u. 31.
Tel: 06/44/709-004 vagy 06/44/630-045
Fax: 06-44/709-054

E-mail: penyige@penyige.hu
Polgármester:
Juhász Gyula
Alpolgármester:
Tukacs Zoltán
Jegyző:
Dr. Ugron László

Református egyházközség
Penyige község a református hitet igen hamar, a XVI. század közepén (a szomszédos település 1554-ben) felvette. Első temploma a hagyomány alapján XIV. század előtti, mivel leírása nagyban hasonlít a környező fennmaradt Árpád-kori templomokkal. A második templomról már többet tudunk. Elhelyezkedése a mai közvetlen szomszédságában volt, és érdekessége, hogy kívülről is festett kékminták díszítették. Ez az 1880-as évek végén, egy földrengés során annyira károsodott, hogy el kellett bontani.
A  mostani református templomot 1893-ban szentelték fel. Eredetileg a puritán hagyományoktól eltérően, ezt a templomot is kívül-belül figuratív mintákkal díszítették, ami mára sajnos nem látható. Az eklektikus stílusban épült templom 27 méter magas tornyában 2 harang lakik. A minden reggel megszólaló 70 kg-os kisharang, és a kb. 150 kg-os nagyharang. A templom szélessége 9 m, a hossza 18 m. A templom a SAPARD Programon keresztül 2005-ben teljesen fel lett újítva.

A gyülekezet lelkipásztora: Egresi Lászlóné
A gyülekezet gondnoka: Kiss József
A presbitérium 8 főből áll.
A parókia és a templom együttese kivételes szépségével magához ragadja az arra járók tekintetét. A parókia, mint kispolgári kúria egy kis emelkedés tetejéről - Szatmár legmagasabb pontjáról - uralja a község központját.
A parókia épülete 1937-ben épült. Címe: Penyige, Kossuth út 91.
Tel: 06-30/683-99-90
Aktív gyülekezeti életet élnek a penyigeiek. A „Leöwey Klára” Református Nőszövetség rendszeresen szolgál a gyülekezetben. Az itt élő emberek igyekszenek tartani a hitet és hagyományt, ami elődeinknek is évszázadokon keresztül tartást és reménységet adott, a mostaninál nehezebb időkben is.

Köszöntjük Penyige község honlapján!

Kérjük tekintse meg honlapunkat és ismerkedjen meg ezzel a hangulatos és barátságos szatmári községgel!
Penyige község Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Budapesttől 360 km-re  -a megyeszékhelytől - Nyíregyházától 80 km-re Tisza-Szamosközén, a Szenke-patak partján található zsinórtelepülés.


Tengerszintfeletti magassága 110-112 méter. Határa 3293 kh, több állandó és időszakos vízfolyással taglalt. Régen a Tisza, a Szamos és aTúr folyók áradásai gyakran elborították.
A vízfolyásokat azonban ma már csak rendkívüli esőzések alkalmával járja rövid ideig víz.

Weblap: Gecsey István