css menu by Css3Menu.com

Penyige Község Önkormányzata
 4941 Penyige, Kossuth u. 31.
Tel: 06/44/709-004 vagy 06/44/630-045
Fax: 06-44/709-054

E-mail: penyige@penyige.hu
Polgármester:
Juhász Gyula
Alpolgármester:
Tukacs Zoltán
Jegyző:
Dr. Ugron László

Szenkeparti Nagyvásár
A penyigei Szenkeparti Nagyvásár története
2001-ben került először megrendezésre a településen a Szenkeparti Nagyvásár, mely az évek alatt a Szatmári Fesztivál rendezvénysorozat egyik legnépszerűbb és legszínesebb hagyományőrző turisztikai helyszínévé nőtte ki magát, ahová a visszatérő vendégek mellett évről évre ezrek látogatnak el, hogy részesei legyenek az egykori nagyvásári hangulatnak. 
 
A Szenkeparti Nagyvásár elnevezésű hagyományőrző rendezvényünkkel felidézzük a régi nagyvásári hangulatot, bemutatjuk a szatmári térség jellegzetes népies hagyományait, ízeit, és egyúttal igyekszünk megismertetni az érdeklődőkkel a már feledésbe merült mesterségeket. Országhatáron innen és túlról egyaránt érkeznek látogatók, turisták, akiket a szatmári emberek meleg vendégszeretetével fogadunk.
  
A penyigei lakosok, a 10 éven aluli gyermekek, a kiállítók és a fellépők belépőjegy fizetése nélkül vehetnek részt a község rendezvényén, míg egyéb látogató esetében 400,- Ft-os belépőjegy váltható a Nagyvásárra. Az Önkormányzat a kiállítók, természetes személyek, jogi személyek, egyéni vállalkozók, őstermelők részére egy egyedi sátrat biztosít meghatározott díj ellenében. Azok a kiállítók,  akik támogatják a rendezvényt, felajánlást tesznek, igen kedvezményes áron vehetnek részt a Nagyvásáron.
  
Szatmárban és Beregben nagyon sok ügyes kezű ember van (pl. fazekasok, fafaragók, kosárfonók, kovácsok, csizmadiák, cipészek, teknővájók), akik még a hagyományokhoz hűen űzik az őseiktől tanult mesterségeket.
  
Sajnos ma már nem jellemző, hogy termékeiket piacra vigyék, vagy értékesítsék. A penyigei vásárhangulat azonban kimondottan ezen szorgos emberek munkájának megismerésére ad lehetőséget, és ez az alkalom is bebizonyítja, hogy a fiatalok többsége számára teljesen ismeretlenek ezek az ősi mesterségek.
 
Gasztronómia
Tradícionális, úgynevezett "nagyanyáink receptje" alapján készült finomságokkal, kedveskedünk az idelátogató vendégeknek.
    
A gyermekek is megtalálják a kedvükre való szórakozást

  
Vannak sztárvendégeink is

  
Csónakázni is lehet a Szenke tavon


Szeretettel várjuk!Köszöntjük Penyige község honlapján!

Kérjük tekintse meg honlapunkat és ismerkedjen meg ezzel a hangulatos és barátságos szatmári községgel!
Penyige község Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Budapesttől 360 km-re  -a megyeszékhelytől - Nyíregyházától 80 km-re Tisza-Szamosközén, a Szenke-patak partján található zsinórtelepülés.


Tengerszintfeletti magassága 110-112 méter. Határa 3293 kh, több állandó és időszakos vízfolyással taglalt. Régen a Tisza, a Szamos és aTúr folyók áradásai gyakran elborították.
A vízfolyásokat azonban ma már csak rendkívüli esőzések alkalmával járja rövid ideig víz.

Weblap: Gecsey István